Retro: Totiki samlade dina dagliga sociala näringsämnen

Totiki
2008 drog jag igång en liten startup kallad Totiki. Detta var ett par år efter att jag lämnat min gamla baby LunarStorm. Folk spreds ut på en rad olika sociala nätverk/communites. Vid den här tiden fanns det bara i Sverige ett femtiotal communities. Det började helt enkelt bli lite krångligt att hålla ihop hela sin vänkrets via nätet. Med Totiki försökte vi råda bot på denna nya digitala, sociala problematik genom att samla alla dina inkommande sociala och mediala inlägg på ett bekvämt ställe. Samtidigt försökte vi även samla världens sociala medieranvändares olika identiteter och uttryckskanaler i en gemensam social sökmotor.

Totikis presentationsvideo

Totiki Me

Totiki Me

Vårt första initiativ var Windows-programmet Totiki Me. Med det igång ständigt blev du notifierad direkt så fort något hänt som rör dig på någon av alla de sociala nätverk som fanns på den tiden – eller om din favoritbloggare publicerat ett nytt blogginlägg.

Det här var före webben blev förälskad i API:er, som gör det lätt för andra tjänster att hämta information från olika sajter. Det var därför oerhört krångligt och omständigt att få våra robotar att försöka logga in som våra användare på de andra sociala nätverken och hämta nya inlägg m.m. Men med stor ingenjörskonst och mycket huvudvärk fick vi det att fungera med nöd och näppe.

Webbversionen av Totiki

Totikis webbversion

En Windows-version var trots allt lite begränsande målgruppsmässigt, och man ska inte underskatta alla problem som finns med olika versioner, uppdateringar etc. Så vi tog fram en webbversion med samma möjligheter. Då kunde man lätt kolla av sina sociala flöden även från skolan, där man inte fick installera några program.

Forskningslabbets folksökmotor

Totiki Search
Vi drömde om att samla alla människors sociala identiteter och innehållskanaler på ett ställe och göra det sökbart. Så att du helt enkelt kunde se vad en viss person kallade sig på olika sociala medier, vilken bloggadress hon hade, var du hittade hennes fotoalbum etc. I vårt forskningslabb hade vi tunga sökrobotar som tankade hem mångmiljoner sociala profiler från världens sociala medier, och försökte matcha ihop detta till något användbart.
 
Totikis webbversion
 
Samtidigt som Totikis webbversion och Windowsprogrammet Totiki Me började samla tiotusentals användare och få mycket skriverier i medierna, möttes världen plötsligt av en total finanskris – då nästan varenda annonskrona försvann från webben. Våra intäktsmöjligheter. Dessutom såg det ut som att folk alltmer började samlas på ett ställe igen. Nu var det inte längre LunarStorm som var den gemensamma sociala ”valutan”, utan amerikanska Facebook. Begränsade annonsintäktsmöjligheter p.g.a. finanskrisen, i kombination med en något sämre USP, gjorde att vi valde att stänga ned Totiki.

Dagskollen

Hur ser det ut idag? Alla har förvisso Facebook, men vissa målgrupper har helt släppt det engagemangsmässigt. Istället sprider folk ut sig igen på Instagram, Pinterest, SnapChat, Whatsapp, Kik m.fl. Bör en Totiki-liknande tjänst födas igen snart, i en modern kontext och med modern teknik?

Kommentera via Facebook

Site Footer